הצעת חוק שיוויון לאנשים עם מוגבלות

בס"ד , לאחר חמש שנים של דיונים בוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת הצלחנו להעביר בקריאה שנייה ושלישית את "הצעת חוק שיוויון לאנשים עם מוגבלות " . הצעת חוק זו נדונה בכנסת החמש עשרה בקריאה הראשונה ביום כ"ב בכסלו התשס"א 19 בדצמבר 2000 והועברה לוועדת העבודה הרווחה והבריאות. ביום ז´ בתמוז התשס"ג 7 ביולי 2003 החליטה הכנסת השש עשרה להחיל על הצעת החוק דין רציפות, ובהתאם לחוק רציפות הדיון בהצעות חוק, התשנ"ג 1993. 

בס"ד  , לאחר חמש שנים של דיונים בוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת הצלחנו להעביר בקריאה שנייה ושלישית את "הצעת חוק שיוויון לאנשים עם מוגבלות " .

הצעת חוק זו נדונה בכנסת החמש עשרה בקריאה הראשונה ביום כ"ב בכסלו התשס"א 19 בדצמבר 2000 והועברה לוועדת העבודה הרווחה והבריאות.

ביום ז´ בתמוז התשס"ג 7 ביולי 2003 החליטה הכנסת השש עשרה להחיל על הצעת החוק דין רציפות, ובהתאם לחוק רציפות הדיון בהצעות חוק, התשנ"ג 1993.

כזכור חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מגבלות חוקק בשנת 1998 (ללא יכולת לאכוף את החוק)

 

ביום כ"ג בטבת התשס"ה 4 ינואר 2005 החליטה הכנסת להתיר לוועדה להביא לפניה רק חלק מהצעת החוק לקריאה שניה ושלישית בהתאם להוראות תקנון הכנסת , הצעת חוק זו מהווה רק חלק מהצעת החוק האמורה.

 

לאחר אין ספור דיונים שנמשכו לעיתים שעות רבות ובמהלכן הוסרו כל ההסתייגויות של משרדי הממשלה השונים הוגשה הצעת חוק שיוויון  ללא הסתייגויות לקריאה שניה ושלישית ביום י´ באדר ב´ התשס"ה 21 במרץ 2005 וקיבלה את אישור הכנסת ללא מתנגדים.

 

היוזמים: חברי הכנסת רומן ברונפמן, מוחמד ברכה, זהבה גלאון, משה גפני, אבשלום וילן, אחמד טיבי, דוד טל, אליעזר כהן, עסאם מחול, מיכאל נודלמן, מרינה סולודקין, ויאיר פרץ.

תחבורה ציבורית

1-    שיעורי הנחה מאגרה תינתן מקבל רשיון להפעלת מונית שיפעיל מונית המותאמת להסעתם של אנשים עם מוגבלות.

2-    הטלת חובה לביצוע התאמות נגישות לאנשים עם מוגבלות חושית ופיזית באוטובוסים בינעירוניים.

תקנות ראשונות יוגשו לאישור ועדת העבודה לא יאוחר מיום 1 במאי 2006.

 

הוראות הנגישות לפי חוק התכנון ובניה 

"נגישות"- אפשרות הגעה ממקום למקום, תנועה והתמצאות בו, שימוש והנאה משירות,קבלת מידע הניתן או המופק במסגרת מקום או שירות בקשר אליהם, שימוש במתקניהם והשתתפות בתכניות ובפעילויות המתקיימות בהם,והכל באופן שוויוני, מכובד, עצמאי ובטיחותי.

ההתאמות שיש לבצע חלות על הגופים הציבוריים , משרדי ממשלה לרבות יחידותיו ויחידות הסמך שלו,הכנסת, צה"ל, משטרת ישראל, רשויות מקומיות וכו´.

 

איסור הפליה,אין מפלים אדם עם מוגבלות ואין פוגעים בזכותו לנגישות, בין אם המקום ציבורי או המוצר ציבורי, בין אם נגבה תשלום תמורת השירות ובין אם לא נגבה תשלום.

לא יקבע תנאים שלא ממין העניין המונעים או ממגבילים, במישרין או בעקיפין, שימוש בשירות ציבורי או במקום ציבורי, או הנאה משירות ציבורי, ממקום ציבורי או בהספקת מוצר.

הנגשה והתאמת מוסדות בריאות

כל בית חולים  וכל קופת חולים וכן ספק שירותי בריאות גדול, יגישו לשר הבריאות תכנית המפרטת את דרכי הנגשתם של שירותי הבריאות הניתנים על ידם, ושל מקומות ציבוריים שבהם ניתנים שירותי בריאות, עד תום שישה חודשים מיום פרסום התקנות.

הוראות הנגישות יוחלו בהדרגה במשך 11 שנים, שתחילתן לא יאוחר מיום 01 במאי 2007  ההחלה ההדרגתית תיקבע בפריס השווה בכל אחת מאחת עשרה השנים.

לאחר תום התקופה לא תיתן קופת החולים שירותים אלא אם מלאו אחר הוראות החוק והנגישו את המבנים והשירותים.

נגישות דרכים

צמתים ומדרכות יתוכננו, ייבנו ויותאמו באופן המאפשר לאדם עם מוגבלות נגישות באופן סביר בין המדרכה לכביש, בין מקום חניה למדרכה, על המדרכה ובחציית כביש בהתאם להוראות, לרבות הסרת מכשולים ומפגעים אשר פוגעים בזכותו של אדם עם מוגבלות לנגישות, לרבות התקנת רמזורים המותאמים לאנשים עם מוגבלות בראיה, כמו כן גשרים, מנהרות ומעברים אחרים המיועדים להולכי רגל יהיו נגישים ומותאמים לאנשים עם מוגבלות.

בכל גיליון נביא פרקים נוספים בחוק זה 

 

הצעת חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בעבודה

ח"כ שאול יהלום

התקבלה בקריאה שניה ושלישית ביום 20.7.2004  קובע כי במקומות עבודה בהם מועסקים מעל 25 עובדים, על המעביד לפעול לייצוג הולם לעובדים עם מוגבלות.

הצעת חוק חניה לנכים(תיקון מס´ 3 )

חוק חניה לנכים מתיר לנכה להחנות את רכבו, הנושא תג נכה, במקום האסור לחניה, אם אין בסמוך למקום האמור מקום חניה המותר לחניה שהוא פנוי, ובתנאי שהוא חונה בצורה שאינה מסכנת את עוברי הדרך או גורמת להפרעה ממשית לתנועה.

לפי סעיף 1 לחוק תג נכה יוענק על ידי משרד הרישוי לנכה עבור שני כלי רכב שלגביהם הוכיח הנכה להנחת דעתה של רשות הרישוי כי הם עומדים לשימושו האישי דרך קבע.

 

 

סעיף 1ב קובע כי מי שנעשה נכה לראשונה לאחר שמלאו לו 65 שנה יהיה זכאי לתג נכה אך ורק אם כלי הרכב שיצוינו בתג הנכה הם בבעלותו והשימוש בתג יוגבל לנהיגה בידי הנכה בלבד.

תיקון מס´ 3 מבטל את סעיף 1ב ובכך משווה את התנאים לקבלת תג נכה ולשימוש בו לגבי כלל הנכים- אלה שנעשו נכים לראשונה לפני שמלאו להם 65 שנים, ואלה שנעשו נכים לראשונה אחרי שמלאו להם 65 ..

בסעד משה- מנכ"ל הארגון

דלג לתוכן מרכזי